https://www.kulturkatalogenvast.org/Kulturkatalogen-V%C3%A4st-S%C3%B6k-i-kulturkatalog/Arrangemang/id/1774

Kapten Kryp, Tempus & planetskötarna

Det är bråttom att förändra vårt sätt att leva så det passar vår jord. Kapten Kryp har inspirerats av hur insekter lever och är i full färd med att ändra sitt liv till det bättre: han har bestämt sig för att bli planetskötare! 

Publiken får följa med på Kapten Kryps förvandling från djurskötare till planetskötare, och ta del av enkla knep som gör stor skillnad för klimatet.

 

Kapten Kryp och hans medhjälpare hoppas på att kunna göra skillnad. Det här är en interaktiv pjäs med underhållande budskap om vårt klimat blandat med intressant fakta om insekter, blötdjur och mångfotingar. Musik, matematik, geografi blandas med biologi i den här dramagiska föreställningen som riktar sig till förskolan och lågstadiet men som också passar utmärkt som familjeföreställning.

 

Jättelandsnäckan Herman bekantar sig med en som är nyfiken. Det finns mycket spännande att berätta om snäckor. Vi reder bland annat ut vad en hermafrodit är.

 

 

 

Det blir även en del klurande kring siffror och bokstäver. Kapten Kryp avslöjar hur många ben en tusenfoting kan ha som mest.

 

 

 

 

 

Egenkomponerad sång och musik vävs in i berättelsen. Har ni ett piano nyttjar Kapten Kryp gärna det, annars tar han med en orgel.

Här följer några rader från en kund som anlitat Naturama vid flera tillfällen:

”Kapten Kryp är en återkommande favorit hos oss på Kulturhuset Fregatten i Stenungsund. På ett medryckande sätt så får man resa ut i jorden och hälsa på fräcka djur! Alla sitter klistrade, barn som vuxen och mycket spontana infall gör att varje föreställning blir unik.
En föreställning som tar upp ett viktigt och mycket aktuellt ämne, nämligen -hur mår vår planet egentligen? Bra och tankeställande för våra framtida planetskötare.”
– Christoffer Ahlberg, samordnare kultur och fritid Stenungsund

Övrigt

Det är mycket rekvisita med i föreställningen, det tar ca tre timmar att rigga upp och två timmar att plocka ned, bra att ha med i beräkningen för val av tid! Kapten Kryp går runt med djuren bland publiken så de får träffas på nära håll. Därför rekommenderas ett maxantal på 60-70 personer så att upplevelsen blir så bra som möjligt.
Naturama fixar med all teknik, det enda som behövs är ett vanligt eluttag (220V).
Föreställningen lämpar sig för alla åldrar men spelas oftast för barn mellan 5 till 10 år.

 

Priser

Första föreställningen kostar 10 000 SEK. Om flera föreställningar önskas och rekvisitan kan stå kvar på samma plats, är priset därefter 8000 SEK per föreställning. Milersättning tillkommer med 30 SEK/mil och 500 SEK per restimme. Ingen moms tillkommer.

Välkommen med bokningar eller frågor om föreställningen!

 

Lite mer om handlingen i föreställningen

Kapten Kryp har varit djurskötare på zoo i över tjugo år.  Han funderar mycket över hur djuren lever i det vilda och ger sig till slut ut på en resa runt jorden.

Han startar i Alingsås, men kommer tyvärr inte längre än till Göteborg. Där går bilen sönder. 

 

 

Som tur är finns det en skrothandel i närheten med en mekaniker på plats. Hon kikar på bilen och säger att det kan ta upp till två veckor att laga den! Kapten Kryp är ivrig på att resa vidare och nappar direkt när han blir erbjuden ett byte mot en lådcykel. Efter lite skruvande och fixande börjar vrålåket likna en krypomobil. Men vänta lite, vad är det som står på flaket?

 

Jo det är Tempus, en gammal tidsmaskin som Kapten Kryp hittar på skroten. De blir vänner direkt och fortsätter resan tillsammans. Tempus dokumenterar det mesta de passerar med sin mikrofon och kamera.

 

 

Med hjälp av olika kartor och bilder visar Tempus publiken hur de åkt kors och tvärs över klotet tillsammans.

 

De träffar bland annat den väsande kackerlackan från Madagaskar som gör märkliga ljud när den vill försvara sig. Givetvis har Tempus spelat in ljudet så att publiken får höra hur det låter.

 

 

 

När Tempus visar närbilder på olika insekter kan det bli riktigt klurigt! Vad är det här för ruskigt monster? Nej! Det är ju bara Phasmida Madigan, en vandrande pinne de träffar på Grenada. 

 

 

 

Efter många turer når sällskapet till sist Peru, där många av de djur som Kapten Kryp tagit hand om på zoo lever naturligt. Men, djupt inne i Amazonas regnskog är det väldigt fuktigt och Tempus får kortslutning! Hur det går får ni reda på när vi ses…

 

 

Kapten Kryp behöver hjälp!

Att ta hand om en tiger eller några paddor är oftast inget problem för en gammal djurskötare. Men hela planeten! Det är en stor utmaning och kaptenen behöver hjälp från publiken. Alla får ett klistermärke mot reklam med sig hem, som de kan börja förändra världen med direkt. Kanske någon i publiken också vill bli planetskötare? Jaaa! Ropar alla i kör.