Om Naturama

 

Jag som driver Naturama heter Christian Berg. Redan som liten var jag fascinerad av ormar, vandrande pinnar, paddor och andra växelvarma djur, och pirret i magen när jag kommer nära djur har lyckligtvis aldrig försvunnit.

Efter examen från djurvårdargymnasiet i Norrköping har jag arbetat på delfinariumet i Kolmården och varit djurskötare på Nordens Ark under flera års tid. Men den större delen av mitt yrkesliv har jag varit ansvarig för groddjur och insekter på Universeum i Göteborg, där jag utvecklat terrarier och miljöer i såväl regnskog som svensk natur.

 

 

Koloni med bladskärarmyror på Universeum i Göteborg, den sista montern jag gjorde innan jag avslutade min anställning för att istället ägna mig helt åt Naturama.

 

 

Det är många av universeums djur som jag skapat inredningar för, under de 17 år år som jag arbetat där. Det här är en regnskogsmiljö för pilgiftgrodor.

 

 

Jag som tonåring med en av de största arter vandrande pinnar som går att hålla i terrarium, från släktet Pharnacia. Under hela mitt liv har jag kläckt fram olika kryp, stora som små.

 

 

2009 Byggde jag min första naturam, det blev ett hem till familjens amblypygider (spindeldjur). De lever ofta på klippväggar och träd och går sällan på en vågrät yta. Att kalla ”terrarietavlan” för naturam kändes självklart, och där föddes idéen till att starta Naturama.

 

 

Amblypygidhona med en kull ungar på ryggen, snart redo att lämna sin mamma.

 

 

2012 öppnade Alfons Åbergs kulturhus i Göteborg. Naturama har sedan dess en permanent utställning där med olika naturamor och en del andra pedagogiska installationer. Besökarna har fått chans att se spelande fältsyrsor, bönsyrsor, dallerspindlar, och en hel del andra arter under årens lopp.

 

 

Det senaste tillskottet på Alfons Åbergs Kulturhus är väsande kackerlackor i en spännande kista med titthål i.

 

 

En naturam tar form i verkstaden i Alingsås.

 

Lådcykeln används flitigt, särskilt för att hämta hem föda till alla djuren. Skalbaggslarver som ska ha ved, snäckor som äter mängder med sallad och alla bladätare som också föredrar grönt året om!