Levande tavlor – Hyr en naturam

 

https://www.kulturkatalogenvast.org/Kulturkatalogen-V%C3%A4st-S%C3%B6k-i-kulturkatalog/Arrangemang/id/1817

Hyr ett kryp – I en naturam eller titthålskista

Gör ditt väntrum eller kulturhus till en mer spännande plats med hjälp av Naturamas kryp. Spelande syrsor som klättrar omkring i en vacker miljö, eller bönsyrsor som tålmodigt väntar på ett byte.

 

 

En naturam låter dig uppleva små kryp på riktigt nära håll. Du kanske till och med får ögonkontakt med en skalbagge!

 

 

Hyr per månad, eller köp en tillfällig utställning med naturamor. Naturama erbjuder även guidade turer om det önskas. Prislista finns längst ned på sidan.

 

Följande arter finns tillgängliga för uthyrning: 

  • Afrikansk fältsyrsa
  • Väsande kackerlacka
  • Dallerspinel
  • Bönsyrsa
  • Spökbönsyrsa

 

 

Hanar av Afrikansk fältsyrsa spelar otroligt vackert. Det gör de för att charma honorna i hopp om att få para sig. En syrsas liv är kort och intensivt, vanligtvis lever de 6-7 månader. Det är endast könsmogna individer som hyrs ut, eftersom det bara är de som spelar.

 

 

 

Afrikansk fältsyrsa på spaningstur i en naturam.

 

 

Väsande kackerlackor kan klättra på nästan vilket underlag som helst, vertikalt eller upp och ned, de klarar det mesta. Namnet kommer från att de kan pressa ut luft hastigt genom sina andningshål om de blir skrämda.

En väsande kackerlacka kan leva i upp till fyra år. Den här arten räknas inte till de släktingar som klassas som skadedjur. Naturamas montrar är alltid utrustade med laminerat glas som håller ihop om det skulle bli en spricka i det.

 

 

En titthålskista med väsande kackerlackor i på Alfons Åbergs kulturhus i Göteborg.

 

 

Dallerspindel är en art som finns naturligt här i Sverige sedan 80-talet. Den gillar att vara inomhus där den gärna väver sina nät.

Om den blir skrämd snurrar den runt så att den knappt syns, ett väldigt bra knep för att förvilla ett rovdjur. De kan leva i grupp vilket är lite ovanligt för spindlar. Arten är helt ofarlig för oss människor.

Besökare på Alfons Åbergs Kulturhus i Göteborg räknar antalet ben på några dallerspindlar.

 

 

 

 

Det finns bönsyrsor som liknar blad, färggranna som imiterar blommor och en mängd andra utseenden. Men det som kännetecknar dom alla är att de oftast håller upp frambenen i en slags bönepostion när de vilar. Men djuren är långt ifrån religiösa, de väntar på ett byte med de stora fångstarmarna. Bönsyrsor är för det mesta stilla och förlitar sig på sitt kamouflage.

När syrsan blir könsmogen och får vingar får den flytta tillbaka till uppfödningen i djurhuset i Alingsås och byts ut mot en yngre individ som saknar flygförmåga.

Spökbönsyrsa som har stenkoll på fotografen.

 

Naturama ombesörjer all skötsel, från fönsterputsning till utfodring och annan omsorg av djuren som hyrs ut.

Vid önskemål om andra arter än de som tillhör det ordinarie utbudet kan vi undersöka om den är lämplig att hålla i en naturam.

Ring gärna så får vi berätta mer om hur det fungerar, eller skriv ett mail så tar vi kontakt med dig. Du hittar kontaktuppgifter i menyn längst upp på sidan.

Två av de senaste naturamorna som formats i verkstaden. Den till höger har belysning i bakgrunden som förstärker djupet i miljön. Båda är till största delen byggda av lera. 

 

Finns tillgängliga som tillfälliga utställningar eller för uthyrning över längre tid.  Ta gärna kontakt för en närmare presentation och en offert.