Cirkus Planeten

Klicka på länken nedan om du vill se information om Cirkus Planeten i Kulturkatalogen Väst.

 

Cirkus Planeten är en vandringsutställning med spännande insekter och montrar med miljöbudskap som kan få den mest betongälskande stadsbon att vilja gå rakt ut i naturen. Den handlar om att jordens resurser inte är oändliga, och har en bra exponeringsyta för den som vill lyfta fram böcker om hur vi skapar en mer hållbar framtid. De tre cirkusvagnarna är stommen i utställningen, det går att komplettera med de pedagogiska montrar som visas längre ned på sidan om en större utställning önskas.

 

 

 

Vandrande pinnar konsumerar inte mer än vad jorden klarar av och behöver inte ändra på sitt sätt att leva, de passar fint in i de ekosystem de lever i. Det här är en art från Grenada som mäter hela 22 cm som fullvuxen. Pinnarna bor i en djungelliknande miljö i en av vagnarna. Genom att visa de här krypen hoppas Naturama på att väcka intresse för djur och natur hos publiken och att de också ska vilja bli planetskötare, precis som alla små kryp redan är.

 

 

 

Utställningen är till största delen byggd av återvunnet material! Den går att hyra med modeller av olika kryp eller med levande insekter.

 

 

 

Öppna sopnedkastet och kika in i en dystopisk värld som består av en öken full av dinosaurieskelett och skrot, mitt i ett hav av höga vågor och smältande isflak.

Vagnen med starka varningsfärger kallas Dystopia. Där inne svävar två jordklot, som en illustration av hur mycket vi människor övertrasserar jordens klimatkonton varje år. Det skulle nämligen behövas 1,7 jordklot för att ekosystemen ska klara av att hantera det vi förbrukar av naturens resurser, som det ser ut just nu. Den dag på året då vi passerar gränsen – och förbrukar mer resurser än vad som är hållbart – kallas Overshoot day på engelska, och ekologiska skuldens dag på svenska.

 

 

 

 

Men det finns ljus i mörkret! Den här filuren dyker upp runt vagnarna med enkla tips om hur vi kan leva mer miljövänligt! Kanske kan vi undvika en framtid som Dystopia – det är upp till oss.

 

 

 

Det går att lägga till ytterligare montrar beroende på hur stor utställning som önskas. Här följer några exempel med olika teman:

 

 

 

Jackpottskåpet: 150 SEK/dygn.

I fronten finns en spiralsnurra där de allra minsta kan få puttekulor som bildar orden politikerna att nå parisavtalet. En telefon är placerad ovanpå skåpet med en text som uppmanar till att det går att förändra genom att framföra sina ideér till politiker och företag. På toppen finns ett jordklot som visar hur stor del av jorden som idag består av land och hav och en text med frågeställningar om hur besökaren tror att en höjning av vattennivåerna i haven kommer påverka vår kustnära bebyggelse i framtiden.

 

 

 

Transformator: 150 SEK/dygn.

En monter som kan förändra! Vad döljer sig bakom luckan?

 

 

I elfte timmen Pris: 200 sek/ dygn.

Besökaren sänder ut varningssignaler om att det är bråttom att börja värna om våra insekter. När vi besprutar grödor dör inte bara de djur som giftet är avsett för utan även många andra arter. På skylten är det en text som tipsar om att låna böcker om biologisk mångfald, artbevarande och ekologisk odling av mat.

 

 

Livscykelhjulet: 200 SEK/dygn.

Här kan besökaren snurra på ett hjul och följa en skalbagges utveckling från ägg till fullvuxen (imago). Livscykeln heter ”fullständig förvandling” och det är precis vad vi människor behöver genomgå nu så att vi kan utvecklas till planetskötare!

 

 

Här följer några rader från en av Naturamas kunder som hyrde utställningen när den hette Cirkus Kryp:
”Så här innan semestern vill jag bara skriva och tacka dig så jättemycket för att vi fått ha Cirkus Kryp här hos oss! Våra besökare i alla åldrar har varit fascinerade och intresserade och många fina samtal har uppstått kring djuren. Förskolegrupper har räknat vandrande blad och pinnar, pensionärer har spanat på bönsyrsan och föräldrar har fått kackerlackorna förevisade av sina vetgiriga barn. Även från personalen i huset har utställningen fått mycket uppskattning. Flera tycker att det är bland det bästa vi haft här i huset. Vi kommer verkligen att sakna de fina vagnarna och dina trevliga besök. Jag hoppas att Cirkus Kryp hittar ut till många fler platser och kommer gärna och tittar på den igen.”
-Hanna Uddenberg, kultursamordnare på Mölnlycke kulturhus.

 

Teknisk information

Vagnarnas totallängd är 410 cm och de är 80 cm breda.

Alla montrar drivs med el från vanligt uttag (220v).

 

Utställningen är möjlig att hyra som delar eller komplett. Vid intresse kommer jag gärna och tittar på utrymmet som ni vill att utställningen ska vara i, och därefter får ni en offert.