Cirkus Planeten – Magiska insekter & viktiga insikter

En vandringsutställning med interaktiva montrar som till stor del handlar om världens viktigaste djur, planetskötarna! Alla kryp som arbetar dag som natt på den här planeten vi bor på. Dom pollinerar blommor och gör så att frukterna växer, förvandlar vissna löv till näring för många av skogens arter, ja listan kan göras oändligt lång och vi är helt beroende av dom för att ekosystemen på den här planeten ska fungera.

Gå på upptäcksfärd i krypens spännande värld till ljudet av Amazonas regnskog. Sätt igång varningslamporna på insekternas klocka som nått elfte timmen, och ta dig en funderare på hur vi människor kan anpassa våra liv så att vi passar in i naturen bättre. Snurra på livscykelhjulet i förvandlingen och lär dig mer om hur skalbaggar utvecklas. Eller varför inte hjälpa politikerna i jackpottskåpet att nå parisavtalet?

 Välkommen till Cirkus planeten som är i stort behov av fler planetskötare!

 

Mer information om utställningen:

På cirkuståget finns en bra exponeringsyta för böcker om djur, natur och miljö.

Cirkustågets totallängd är 410 cm och vagnarna är 80 cm breda.

Alla montrar drivs med el från vanligt uttag (220v).

Utställningen är möjlig att hyra som delar eller komplett.

Ca 90 % av utställningen är byggt av återbruk.

Transporten görs med en lastbil som drivs av svanenmärkt biogas.

Vid intresse kommer jag gärna och tittar på utrymmet som ni vill att utställningen ska vara i, och därefter får ni en offert.

Priser:

Installation av Cirkuståget 15 000 kr. Hyra per dygn: 400 kr

Installation av ”förvandlingen”: 5000 kr. Hyra per dygn: 200 kr.

Installation av ”i elfte timmen”: 3000 kr. Hyra per dygn: 200 kr.

Installation av ”transformator”: 3000 kr. Hyra per dygn: 150 kr.

Installation av ”Jackpottskåp”: 1000 kr. Hyra per dygn: 100 kr.

Kostnad för resa tillkommer med 11.50 kr/km.

Moms tillkommer med 6% för alla ovan nämnda priser.

Utställningen ingår i  kulturkatalogen väst, vilket innebär att det finns möjlighet att ta del av en 50-procentig subvention för utställningen och hela resekostnaden. Ta kontakt med din kommuns kultursamordnare för att se om din verksamhet kan ta del av arrangörsstödet. För mer information och kontaktuppgifter till Västra Götalands kultursamordnare klicka på följande länk :

https://www.vgregion.se/f/kulturutveckling/regional-utveckling-och-tjanster/barn-och-unga/kulturkatalogen-vast/det-regionala-arrangorsstodet/

Förskolor och skolor kan ansöka om skapande skola-pengar från Kulturrådet. All information om hur ansökan går till hittar du på Kulturrådets hemsida :

http://www.kulturradet.se/sv/Skapande-skola/

Cirkuståget

Cirkusvagnen till vänster heter ”Mångfald” och visar en prunkande värld med en mängd varierande djur. Ett stycke fantasiregnskog där var och en av arterna är ett kugghjul i ett enormt stort maskineri som kallas ekosystem. På en skylt står följande text: ”På Cirkus Planeten bor det många olika planetskötare, de lever på ett sätt som gör att naturen fungerar bra. Hur kan du göra för att bli planetskötare?”.

Mittenvagnen med starka varningsfärger kallas ”Tell us”. Där inne svävar två jordklot, som en illustration av hur mycket vi människor övertrasserar jordens klimatkonton varje år. Det skulle nämligen behövas 1,7 jordklot för att ekosystemen ska klara av att hantera det vi förbrukar av naturens resurser, som det ser ut just nu. Den dag på året då vi passerar gränsen – och förbrukar mer resurser än vad som är hållbart – kallas Overshoot day på engelska, och ekologiska skuldens dag på svenska.

Vagnen längst till höger med kamouflagefärger har fått namnet ”Futurama” och innhehåller några av Kapten Kryps tankar om ett möjligt framtidsscenario med helt andra djurarter än de som lever idag. Blandat med en tillbakablick till en tid innan dinosaurier och andra jättar dominerade här på Cirkus Planeten.

 

 

 

Förvandlingen

Här kan besökaren snurra på ett hjul och följa en skalbagges livscykel och se hur den utvecklas från ägg till en färdig robust krabat, utvecklingen kallas ”fullständig förvandling”.

På skärmen visas en timelapsevideo av hur vandrande pinnar gör när de växer. Efter mycket möda tar de sig ut ur sitt tidigare skal och blir en storlek större. Hela processen tar ca en timme att genomföra men visas här i en 40 sekunders timelapsesekvens. Utveckling som sker på det här sättet kallas ”ofullständig förvandling”.

Transformator

Vem eller vad döljer sig bakom luckan? Här kan besökaren se sig själv i en spegel tillsammans med pusselbitar från en världskarta. Kanske väcker det frågor kring vilken påverkan vi människor har på allt omkring oss här på jorden. Allt ackompanjerat av ljud från olika nattaktiva djur i Amazonas regnskog som sänds ut från teknik som är inbyggt i montern. 

 

Jackpottskåpet

I fronten finns en spiralsnurra med puttekulor som tillsammans bildar ordet politikerna. Utmaningen är att dom ska nå parisavtalet i mitten. En telefon är placerad ovanpå skåpet med en text som uppmanar till att det går att förändra genom att framföra sina ideér till politiker och företag.

På toppen finns ett jordklot som visar hur stor del av jorden som idag består av land och hav. På skylten finns text som tar upp frågeställningar om hur besökaren tror att en höjning av vattennivåerna i haven kommer att kunna påverka vår kustnära bebyggelse i framtiden.

 

I elfte timmen

Om du kört en bil under 80-taleteller tidigare så kanske du minns att vindrutan var full utav döda insekter. Efter en tur med bilen idag så är det bara ett fåtal som kraschat in i rutan och dött. Det här brukar kallas vindruteeffekten och är ett av flera tecken på att många planetskötare försvunnit från Cirkus Planeten, en del kanske vi inte ens hunnit upptäcka!

Besökaren sänder ut varningssignaler om att det är bråttom att börja värna om våra insekter. När vi besprutar grödor dör inte bara de djur som giftet är avsett för utan även många andra arter. På skylten är det en text som tipsar om att låna böcker om biologisk mångfald, artbevarande och ekologisk odling av mat.

Den här filuren känner du säkert igen vid det här laget, han dyker upp på montrarna med tips om hur vi kan leva mer miljövänligt!